Rólam

Jakobovits Kitti vagyok, pszichológus és irodalomterapeuta. 2019-ben végeztem az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológia szakán, valamint a Pécsi Tudományegyetem Biblioterapeuta szakirányú továbbképzésén. Gyakorlati tapasztalataimat a Lelki Egészségvédő Alapítványnál, a Helperek Önkéntes Egyesületében, és számos, önállóan vezetett irodalomterápiás csoportfolyamat valamint egyéni esetvezetés során szereztem. 2020 óta a Magyar Irodalomterápiás Társaság tagja vagyok.

Milyen módszerrel dolgozom?

Pszichológusi munkámmal szorosan összefonódik az irodalomterápiás módszer, melyet az egyéni tanácsadás során is alkalmazok. Hiszem, hogy az irodalmi művek segítenek az emberi lélek megismerésében, a sajátunktól eltérő, új nézőpontokat, új megküzdési módokat és új megoldásokat felmutatva. A jól megválasztott szöveg segítségünkre lehet olyankor, amikor szinte szó szerint elénk szegezi, és ráébreszt minket a problémára, de olyankor is, amikor inkább egy elválasztó felületet húz közénk és a probléma közé, ezáltal egy időre megkönnyítve az arról való konkrét beszédet. Az irodalomterapeuta feladata, hogy ösztönözze a klienst arra, hogy keresse meg magában azt, amivel kapcsolódni tud a szöveghez, majd ezeken a fonalakon elindulva a terapeuta segítségével felszínre hozzák az őt foglalkoztató gondolatokat, érzéseket, élethelyzeteket. Az egyéni folyamatok során ez igazán személyre szabott és egyedi formában valósulhat meg.

Az egyéni tanácsadás mindig egy első beszélgetéssel kezdődik, amin még nem alkalmazok kifejezetten irodalomterápiás módszert, ez az ismerkedésre, és a további közös út kijelölésére irányul. A későbbi munka során viszont gyakran használom az irodalomterápia receptív és aktív formáit is.

Mi az az irodalomterápia?

Röviden az irodalomterápia nem más, mint irodalmi szövegeken keresztüli beszélgetés, egy interaktív, kísérő folyamat, melyben közvetítő vagy projektív felületként van jelen a mű, így segítve hozzá a klienseket a mentális egészségvédelemhez. A szocioterápiák és a művészetterápiák metszetébe helyezhető, így alkalmazási területei szinte végtelenek. Felnőttek és gyerekek körében is nagyon jó módszer általánosságban az önismeret fejlesztésére, vagy bármilyen specifikusabb élethelyzetben való elakadás feloldására. Segíthet a pályaválasztás során, párkapcsolati problémák vagy bármilyen más interperszonális kapcsolat esetében.

Hogyan segítheti az irodalomterápia a pszichológiai tanácsadást?

  • Hasonló élethelyzeteket, gondolatokat, érzéseket mutat be, ezzel biztosítva, hogy nem vagyunk egyedül a kérdéseinkkel.
  • Eltérő megoldási útvonalakat és lehetőségeket kínál, amelyek segítenek más nézőpontból tekinteni a helyzetre.
  • Kész szavakká formálja a bennünk kavargó folyamatokat. Akár olvasásról, akár írásról van szó.
  • Olyan nyelven szólít meg, amelyen a hétköznapokban nem beszélünk, ezért nem tudjuk kifejezni a belső világunkat.
  • Bővíti és színesíti a gondolkodásunkat, kommunikációnkat, önreflekívebbé tesz.

Hiszem, hogy az irodalmi szövegek minden élethelyzetben jól jöhetnek, ha segítségül hívjuk őket. Ezért bármilyen elakadással, kérdéssel is keresel fel, a közös munka során, a szövegekkel kiegészítve megtalálhatjuk rá a megoldást!

Itt is megtalálsz:

Interjúk, cikkek, vendégcikkek:

COPYRIGHT © jakobovitskitti.hu