Rólam

Jakobovits Kitti vagyok, tanácsadó szakpszichológus és irodalomterapeuta. 2019-ben végeztem az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológia szakán, valamint a Pécsi Tudományegyetem Biblioterapeuta szakirányú továbbképzésén. 2023-ban végeztem az ELTE Tanácsadó Szakpszichológus szakirányú továbbképzésén. Jelenleg a CSAKIT (Csoportanalitikus és Kiképző Társaság) képzését végzem.

2019 óta a Kapcsolat Ambulancia munkatársaként egyéni tanácsadói folyamatokat és irodalomterápiás csoportokat vezetek. 2020 óta a Magyar Irodalomterápiás Társaság tagja vagyok, 2023 óta a Társaság elnökségi tagja.

Szakmai érdeklődésem fókuszában elsősorban az egzisztenciális pszichológia, az irodalompszichológia, az alkotás- és befogadáslélektan területei állnak. 2023-tól a PTE Elméleti Pszichoanalízis Doktori Iskolájában irodalmi területen alkotók mentális egészségének és alkotói folyamatainak összefüggéseit vizsgálom egzisztenciális megközelítésben.

Tanulmányok

2014-2019 | Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar

Pszichológia BA+MA képzés

2017-2019 | Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar

Biblioterapeuta szakirányú továbbképzés

2021-2023 | 2014-2019 | Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar

Tanácsadó Szakpszichológus Szakirányú továbbképzés

2021-2023 | Csoportanalitikus és Kiképző társaság (CSAKIT)

csoportvezető (folyamatban lévő képzés)

2023 – | Pécsi Tudományegyetem BTK Elméleti Pszichoanalízis Doktori Iskola

PhD hallgató (folyamatban lévő képzés)

Önismeret

160 órás csoportanalitikus kiscsoport (CSAKIT)

1 éves egyéni terápia

100 órás művészetterápiás kiscsoport (PTE Biblioterápia – MMSZKE)

Szupervízió

2019 – | kétheti rendszerességgel egyéni szupervízió

2020 – | havi rendszerességgel csoportos szupervízió (Magyar Irodalomterápiás Társaság)

Közösségi média:

Interjúk, cikkek, vendégcikkek:

Jakobovits Kitti: A narratívaalkotás tulajdonképpen önreflexió | Litera – az irodalmi portál

Amikor olvasok, abban a pillanatban, abban a jelenetben csak én vagyok ott, azt csak én tudom megélni, a szöveggel való találkozást. Ilyen értelemben nincs olyan, hogy közös olvasás, de az élményeinkkel egymáshoz kapcsolódni lehet. – Jakobovits Kitti: Irodalomterápia – A könyvespolcod pszichológusszemmel című könyvéről a pszichológus, irodalomterapeuta szerzővel beszélgettünk.

Szépirodalom receptre

Egy jó regény, tartják sokan, átírhatja az ember életét. Hogy ez mennyire igaz, azzal lehet vitatkozni, de egy jól megírt történet biztosan segíti az olvasót önmaga és a világ megértésében – vagy akár a gyógyításában. De ahogy a test esetében sem mindegy, hogy egy adott kórságot milyen gyógy­ír­­ral próbálunk orvosolni, úgy annak is jelentősége van, milyen könyvet, mely életszakaszban és milyen hangulatban veszünk a kezünkbe.

Kell valami új – Jakobovits Kitti irodalomterapeutával az irodalmi szükségleteinkről

„A választott szövegnek kompatibilisnek kell lennie a kliens nyelvezetével, világával, szemléletmódjával” – ad választ az irodalomterapeuta arra a kérdésünkre, milyen irodalmi művek is felelnek meg a legjobban egy-egy lelki problémával segítségért hozzáforduló ember számára. Az Irodalomterápia – A könyvespolcod pszichológusszemmel című nemrég megjelent könyv szerzőjével, Jakobovits Kittivel beszélgettünk.

https://www.noklapja.hu/aktualis/2021/12/02/az-irodalomterapia-donteshelyzetekben-is-segithet/?fbclid=IwAR3iyR8sndLgcxHpXG41LcdckQXNuEvrf2HpOxoIRKZWc95JSxumvFy4G6E

COPYRIGHT © jakobovitskitti.hu