Rólam

Jakobovits Kitti vagyok, pszichológus és irodalomterapeuta. 2019-ben végeztem az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológia szakán, valamint a Pécsi Tudományegyetem Biblioterapeuta szakirányú továbbképzésén. Jelenleg az ELTE Tanácsadó szakpszichológus szakirányú továbbképzését és a CSAKIT (Csoportanalitikus Kiképző Társaság) képzéseit végzem.

Az egyetemi évek alatt gyakorlati tapasztalatomat a Lelki Egészségvédő Alapítványnál, a Helperek Önkéntes Egyesületében, és számos, önállóan vezetett irodalomterápiás csoportfolyamat során szereztem. 2019 óta a Kapcsolat Ambulancia munkatársaként egyéni konzultációkat, tanácsadói folyamatokat és irodalomterápiás csoportokat vezetek. 2020 óta a Magyar Irodalomterápiás Társaság tagja vagyok.

Szakmai érdeklődésem fókuszában elsősorban az egzisztenciális pszichológia, az irodalompszichológia, az alkotás- és befogadáslélektan területei állnak.

Milyen módszerrel dolgozom?

Pszichológusi munkámmal szorosan összefonódik az irodalomterápiás módszer, melyet gyakran az egyéni tanácsadás során is alkalmazok. Hiszem, hogy az irodalmi művek segítenek az emberi lélek megismerésében, a sajátunktól eltérő, új nézőpontokat, új megküzdési módokat és új megoldásokat felmutatva. A jól megválasztott szöveg segítségünkre lehet olyankor, amikor szinte szó szerint elénk szegezi, és ráébreszt minket a problémára, de olyankor is, amikor inkább egy elválasztó felületet húz közénk és a probléma közé, ezáltal egy időre megkönnyítve az arról való konkrét beszédet. Az irodalomterapeuta feladata, hogy a klienst arra ösztönözze, keresse meg magában azt, amivel kapcsolódni tud a szöveghez, majd ezeken a kapcsolódási pontokon elindulva közösen felszínre hozzák az őt foglalkoztató gondolatokat, érzéseket, élethelyzeteket, melyekkel aztán eredményes tanácsadói munka végezhető. Az egyéni folyamatok során ez igazán személyre szabott és egyedi formában valósulhat meg.

Az egyéni tanácsadás mindig egy első beszélgetéssel kezdődik, amin még nem alkalmazok kifejezetten irodalomterápiás módszert, ez az ismerkedésre, és a további közös út kijelölésére irányul. A későbbi munka során viszont gyakran használom az irodalomterápia receptív és aktív formáit is.

Mi az az irodalomterápia?

Röviden az irodalomterápia nem más, mint irodalmi szövegeken keresztüli beszélgetés, egy interaktív, kísérő folyamat, melyben közvetítő vagy projektív felületként van jelen a mű, így segítve hozzá a klienseket a mentális egészségvédelemhez. A szocioterápiák és a művészetterápiák metszetébe helyezhető, így alkalmazási területei szinte végtelenek. Felnőttek és gyerekek körében is nagyon jó módszer általánosságban az önismeret fejlesztésére, vagy bármilyen specifikusabb élethelyzetben való elakadás feloldására. Segíthet a pályaválasztás során, párkapcsolati problémák vagy bármilyen más interperszonális kapcsolat esetében.

Hogyan segítheti az irodalomterápia a pszichológiai tanácsadást?

  • Hasonló élethelyzeteket, gondolatokat, érzéseket mutat be, ezzel biztosítva, hogy nem vagyunk egyedül a kérdéseinkkel.
  • Eltérő megoldási útvonalakat és lehetőségeket kínál, amelyek segítenek más nézőpontból tekinteni a helyzetre.
  • Kész szavakká formálja a bennünk kavargó folyamatokat. Akár olvasásról, akár írásról van szó.
  • Olyan nyelven szólít meg, amelyen a hétköznapokban nem beszélünk, ezért nem tudjuk kifejezni a belső világunkat.
  • Bővíti és színesíti a gondolkodásunkat, kommunikációnkat, önreflektívebbé tesz.

Közösségi média:

Interjúk, cikkek, vendégcikkek:

Jakobovits Kitti: A narratívaalkotás tulajdonképpen önreflexió | Litera – az irodalmi portál

Amikor olvasok, abban a pillanatban, abban a jelenetben csak én vagyok ott, azt csak én tudom megélni, a szöveggel való találkozást. Ilyen értelemben nincs olyan, hogy közös olvasás, de az élményeinkkel egymáshoz kapcsolódni lehet. – Jakobovits Kitti: Irodalomterápia – A könyvespolcod pszichológusszemmel című könyvéről a pszichológus, irodalomterapeuta szerzővel beszélgettünk.

Szépirodalom receptre

Egy jó regény, tartják sokan, átírhatja az ember életét. Hogy ez mennyire igaz, azzal lehet vitatkozni, de egy jól megírt történet biztosan segíti az olvasót önmaga és a világ megértésében – vagy akár a gyógyításában. De ahogy a test esetében sem mindegy, hogy egy adott kórságot milyen gyógy­ír­­ral próbálunk orvosolni, úgy annak is jelentősége van, milyen könyvet, mely életszakaszban és milyen hangulatban veszünk a kezünkbe.

Kell valami új – Jakobovits Kitti irodalomterapeutával az irodalmi szükségleteinkről

„A választott szövegnek kompatibilisnek kell lennie a kliens nyelvezetével, világával, szemléletmódjával” – ad választ az irodalomterapeuta arra a kérdésünkre, milyen irodalmi művek is felelnek meg a legjobban egy-egy lelki problémával segítségért hozzáforduló ember számára. Az Irodalomterápia – A könyvespolcod pszichológusszemmel című nemrég megjelent könyv szerzőjével, Jakobovits Kittivel beszélgettünk.

COPYRIGHT © jakobovitskitti.hu